כאשר ניגשים לחשיבה ובניית תוכנית אסטרטגית עסקית יש לקחת בחשבון פרמטרים רבים. ישנם בעלי עסקים רבים שהקושי העיקרי שלהם בבניית אסטרטגיה היא המחשבה לטווח ארוך.
לפני שנתחיל, חשוב לדעת!
אנו חיים בעולם המשתנה במהירות ולכן חשוב שנשאיר מקום לפעילות וחשיבה גם לטווח הקצר.
אותן הפעולות והמחשבה לטווח הקצר הן טקטיקות אשר אמורות לשרת ולתמוך בתוכנית ובאסטרטגיה שלנו.
אסטרטגיה ארוכה, מטרות ויעדים שמים כל עסק במסלול ברור ולכן עסק ללא תוכנית אסטרטגית יתקשה בטווח הארוך לגדול, לצמוח ולהצליח.

מה ההבדל בין אסטרטגיה לטקטיקה?
- אסטרטגיה – תכנון ודרך פעולה של עסק בשוק התחרותי, הבנה של המתחרים, של קהל הלקוחות ויצירה של תוכנית לצורך השגת היעדים והמטרות.
- טקטיקה – דרכי הפעולה אשר ננקוט בכדי להשיג את המטרה האסטרטגית, חשוב להבין שהטקטיקות השונות הם האמצעי להשגת מטרה גדולה ובנוסף קיימים משתנים רבים ושינויים בשוק שעלינו לקחת בחשבון. לעומת האסטרטגיה שמדברת בצורה רחבה יותר והיא פחות גמישה, על הטקטיקות להיות גמישות יותר בהתאם למצב נתון אך עליהם לשרת תמיד את האסטרטגיה.
כאשר לעסק/ארגון יש דרך ברורה והדרך עוברת לכל עובד בארגון על ידי יעדים, יותר קל לפרוט לטקטיקות שונות בכל מחלקה בארגון לצורך השגת המטרות העסקיות.
איך תכנון אסטרטגי חוסך לנו כסף?

במאמר כאן תוכלו לקרוא 7 דוגמאות לאסטרטגיות שיווק
איך יוצרים אסטרטגיה עסקית?
לצורך יצירת תוכנית אסטרטגית עלינו לבצע חקר שוק, חקר קהל וחקר מתחרים. את הנתונים שאספנו נעלה במסמך ונוסיף את מוצרים/שירותים שבהם נרצה להתרכז לפי הנתונים שאספנו במחקר.
את האסטרטגיה העסקית בד״כ יקבעו חברי הדירקטוריון בארגונים גדולים ומנכ״ל ובעלי החברה בעסקים קטנים. קיימות שיטות רבות שעל פיהם יוצרים את התוכנית האסטרטגית המוכרות שבניהם הם
- מודל SWOT – ראשי התיבות של חוזקות, חולשות, הזדמנויות ואיומים
- מודל חמשת הכוחות של פורטר – את המודל פיתח מייקל פורטר בשנת 1979 בטענה שמודל SWOT אינו יסודי. על פי פורטר ישנם 5 כוחות המשפיעים על מצב השוק והתחרות בתעשיות השונות

מה עלינו לקחת בחשבון כאשר אני יוצרים תוכנית אסטרטגית?
- מטרות – יעדים מדידים שאפשר לקמט ולהציג כהצלחה
- חזון – איפה העסק/חברה רוצה להיות? מה רוצה להשיג?
- ערכים – מדוע אנו עושים את מה שאנחנו עושים? (לא להשתמש במילה כסף)